Blok czekoladowy

Jest to przepis na niesamowicie łatwy i szybki w wykonaniu, czekoladowo – bakaliowy blok. Jeśli lubisz czekoladę, to koniecznie musisz go spróbować. Jest pyszny!

Dzięki odpowiednim proporcjom blok ma idealną konsystencję: nie kruszy się i daje się łatwo pokroić. Nie jest twardy, więc nie połamiesz sobie na nim zębów. No chyba, że trafisz na skorupkę orzecha. 😉

Do wykonania bloku będziesz potrzebować:

  • 1 kostkę masła lub margaryny (250g)
  • 1,5 szkl cukru kryształu
  • 0,5 szkl wody
  • 3 duże, czubate łyżki gorzkiego kakao
  • 3 szkl mleka w proszku
  • ok. 300g pokruszonych herbatników
  • garść rodzynek
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • formę keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia

W misce mieszamy pokruszone herbatniki, rodzynki i orzechy. Margarynę rozpuszczamy w dość sporym garnku. Wlewamy wodę i wsypujemy cukier i kakao. Mieszamy do połączenia składników i rozpuszczenia cukru. Gotujemy na małym ogniu do 3 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i wsypujemy mleko w proszku. Dużą łyżką mieszamy masę. Wsypujemy mieszankę herbatników z bakaliami i znów mieszamy. Musimy to zrobić w miarę sprawnie, bo masa dość szybko stygnie i twardnieje, co trochę utrudnia pracę.

Do wyłożonej papierem do pieczenia (powyżej brzegów formy) keksówki, przekładamy powstałą masę.

Masa będzie się bardzo kleić do łyżki, więc nie będzie tak łatwo wygładzić nią powierzchni bloku. Aby ułatwić sobie pracę, zakrywamy masę wystającym papierem i wyrównujemy blok dłonią, mocno dociskając mieszankę. Dzięki temu zabiegowi blok uzyska pożądany kształt.

 

 

Tak przygotowany blok czekoladowy wkładamy do lodówki na ok. godzinę.  Po wyciągnięciu z blaszki, ściągamy papier i kroimy w plastry.

Teraz już nie pozostaje nam nic innego, jak zajadać się gotowym blokiem i cieszyć się jego pysznym, czekoladowym smakiem. 🙂

Spodobał Ci się artykuł? Możesz polubić go na fejsie 🙂
0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *