Fit ciastka owsiane – przepis podstawowy

Starasz się dbać o linię, ale od czasu do czasu ciągnie Cię do zjedzenia czegoś słodkiego? Potrzebujesz zastrzyku energii w ciągu dnia? W takim razie te ciastka są właśnie dla Ciebie!

Szukałam czegoś, co zaspokoiłoby mój apetyt na słodkości, a jednocześnie było zdrowe. Ciastka owsiane z bakaliami okazały się być idealne nie tylko jako słodka przekąska, ale również jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły.

Spośród wszystkich zbóż, ziarno owsa jest nie tylko najbogatsze w białko, ale jest także rekordzistą pod względem zawartości błonnika. Poza tym zawiera tak dużo właściwości zdrowotnych, że można by napisać o tym całkiem oddzielny artykuł. Do tego miód – do niego też chyba nie trzeba przekonywać. I oczywiście bakalie. Ja dodałam suszoną żurawinę, ale Ty możesz dodać również ziarna słonecznika, dyni, rodzynki, skórkę pomarańczową itd., czyli wszystko co lubisz, lub na co akurat masz ochotę.

Do zrobienia ciastek będziesz potrzebować:

3 szkl mąki żytniej pełnoziarnistej (jeśli nie lubisz pełnoziarnistej to równie dobrze możesz użyć zwykłej tortowej)

4 szkl suchych płatków owsianych górskich

4 jajka

200g roztopionej margaryny lub masła

3 łyżki miodu (oczywiście najlepszy będzie naturalny z zaprzyjaźnionej pasieki, a nie taki sztuczny z marketu)

200 g suszonej żurawiny lub 3 garści dowolnych bakalii (orzechy, rodzynki, suszone śliwki, ziarna słonecznika lub dyni itd.)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Wykonanie:

Do dużej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane i wszystko mieszamy.

Następnie dodajemy bakalie i znów mieszamy.

Do mieszanki wlewamy margarynę, miód i jajka. I znów wszystko dokładnie mieszamy.

Masa zrobi się gęsta i możesz mieć problem z wymieszaniem jej łyżką. Być może będzie Ci znacznie łatwiej zrobić to dłonią. (Oczywiście wcześniej dokładnie umyj ręce!!) Jeśli uznasz, że konsystencja jest stanowczo za gęsta, dolej kilka łyżek mleka (może być zimne, prosto z kartonika, czy butelki) i ponownie wymieszaj.

Tak wygląda gotowa masa.

Nadszedł czas, by włączyć piekarnik. Ustaw go na 160 stopni z termoobiegiem. Przygotuj blachę, wyłóż ją papierem do pieczenia i zwilż dłonie wodą. Nabierz w nie masę i formuj kule. Jeśli masa zacznie kleić się do dłoni, ponownie zwilż je wodą.

Spłaszcz kulę i przełóż placuszek na blachę.

Powinno wyjść 22 sztuki średniej wielkości ciasteczek.

Ciastka pieczemy ok 15 minut. Niektóre mogą delikatnie popękać, zrobią się twarde i lekko zarumienione.

Pachną wspaniale!

Uwielbiam je gdy są jeszcze ciepłe. Smakują wtedy obłędnie!

Kilka drobnych uwag: 

  • Jeśli oczekujesz konsystencji i słodyczy ptasiego mleczka, to lepiej nie piecz ich w ogóle. Ciastka nie zawierają cukru, więc nie są też bardzo słodkie. Po ostygnięciu twardnieją, co zresztą nie umniejsza ich smaku. Z pewnością nie są miękkie jak biszkopciki.
  • Jeśli nie lubisz pełnoziarnistych wypieków, to możesz użyć zwykłej mąki tortowej, chociaż wtedy będzie już trochę mniej fit. 🙂
  • Jeśli chodzi o miód… Ja proponuję użyć wielokwiatowego lub lipowego, które są delikatne w smaku. Jeśli gustujesz w miodach o bardziej intensywnym smaku to takiego użyj. O gustach się nie dyskutuje. 🙂
  • Cała słodycz ciastek pochodzi głównie ze słodkich bakalii typu rodzynki, żurawina czy śliwki. 3 łyżki miodu to za mało, by uzyskać słodycz czekolady. Ale jeśli chcesz zaszaleć, to możesz dorzucić pokruszoną gorzką czekoladę. Na pewno będzie pysznie!

Ciastka owsiane są świetną opcją, gdy dziecko poprosi o coś słodkiego. Z czystym sumieniem możesz też włożyć mu je do szkolnej śniadaniówki. Takie ciastka doskonale zaspokajają głód i dodają energii na dłuugi czas. A do tego możesz w nich przemycić do jadłospisu dziecka wiele cennych składników.

Rób, piecz i ciesz się ich smakiem!

Uwaga! Pieczenie tych ciastek uzależnia. 😉

 

 

Spodobał Ci się artykuł? Możesz polubić go na fejsie 🙂
0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *