Jadalne koronki – przepis i wykonanie krok po kroku

Wielokrotnie słyszałam pytanie: No, ale jak Ty robisz te koronki? Odpowiedź brzmi: szybko 😉 Ok. Z tą szybkością to może jednak przesadziłam, ale wierzcie mi, naprawdę samo zrobienie koronki nie jest aż tak trudną sztuką.

W sklepach internetowych można kupić już gotową masę do wykonania jadalnych koronek. Za 200g takiej pasty zapłacisz ok 20zł.  Ja jednak zawsze robię ją sama. Nie jest to trudne i z jednej porcji wychodzi jej naprawdę sporo.

Do wykonania masy będziesz potrzebować:

składnikiM

Jeśli nie posiadasz białka w proszku możesz użyć surowego białka kurzego – dokładnie 4 łyżeczki. Pamiętaj, by przed rozbiciem skorupki bardzo dokładnie umyć jajko i sparzyć je wrzątkiem!

Wszystkie sypkie składniki mierzymy dużymi łyżkami. Tylko białko w proszku (surowe też) łyżeczką od herbaty. Wodę mierzymy oczywiście w ml. Najłatwiej jest użyć do tego celu buteleczki do karmienia mlekiem małych dzieci. Buteleczki te mają bardzo wygodne i dokładne miarki.

Wykonanie:

Wszystkie sypkie składniki mieszamy w miseczce i zalewamy gorącą wodą. Jeśli masz zamiar użyć surowego białka, to jeszcze się wstrzymaj z dodawaniem go do miski. Bierzemy do ręki widelec i energicznie mieszamy rozcierając powstałą masę o ścianki miseczki. Masa będzie miała konsystencję galaretkowatego budyniu. Z wyglądu nic specjalnego 😉 Gdy masa lekko przestygnie(tzn. na pewno nie będzie już gorąca), a Ty wybrałeś/łaś opcję z surowym białkiem, to w tym momencie możesz już dolać 4 łyżeczki surowego białka kurzego. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Ostatnim etapem jest dodanie białego pigmentu, czyli po prostu barwnika spożywczego. Zdecydowanie odradzam barwnik w proszku. Niesamowicie trudno się rozpuszcza. Polecam pigment w paście lub żelu. Nie przypadkiem dodajemy biały barwnik. Będzie on bazą pod inne kolory. Bez niego masa nie uzyska ładnej barwy. Po dodaniu białego pigmentu śmiało możesz dodać wybrany przez siebie inny kolor. Na koniec należy porządnie wszystko wymieszać widelcem i gotowe!

Nasza jadalna masa na koronki powinna zmienić swoją konsystencję z galaretkowatego budyniu na aksamitną pastę.

masa

Połowa sukcesu już za nami. Teraz wystarczy tylko powstałą pastę nałożyć na silikonową formę. Ja robię to nożem z dość cienkim brzegiem. Taka ilość pasty jak na zdjęciu, w zupełności wystarczy na pokrycie formy o długości 18,5cm.

Do prezentacji użyłam najprostszej, krótkiej foremki.

forma

Masę nakładamy nożem jak masło na kromkę chleba. Z tą tylko różnicą, że tu trzeba lekko przyciskać, by masa dokładnie wypełniła wszystkie zagłębienia foremki.

forma1

Po nałożeniu wycieramy nóż z resztek masy i zaczynając od początku, lekko przyciskając gładkim brzegiem noża, przesuwamy go po foremce ściągając nadmiar masy. Tutaj zalecam lekki pośpiech, bo masa dość szybko nabiera cech gumy i jeśli będziesz zbyt długo zwlekać, to cały proces będzie mocno utrudniony.

forma2

Tak wygląda foremka z nałożoną masą. Dla porównania z większą formą na bardziej skomplikowane koronki. Większy rozmiar jest bardziej praktyczny, ale wymaga nieco więcej wprawy przy nakładaniu masy i wyjmowaniu gotowej suchej koronki.

forma3

Tak przygotowane koronki zostawiamy do wyschnięcia. I tutaj masz dwie opcje do wyboru: suszenie w piekarniku, albo po prostu na blacie w temperaturze pokojowej. W piekarniku jest znacznie szybciej – ok 40 min w 40 stopniach. Na świeżym powietrzu suszenie zajmuje nawet 8 godzin.

Koronka jest gotowa do wyjęcia, gdy brzegi masy odstają od foremki.

Wyciągamy ją odwracając całość koronką do blatu i wyginając silikonową foremkę do góry. Jednocześnie palcem delikatnie odchylamy koronkę, która powinna bez problemu odkleić się od formy.

gotoowa

Tak wygląda słodka, jadalna koronka gotowa do przyklejenia do tortu.

gotowa1

Pozostałą masę przekładamy do czystego słoiczka, owijamy folią i chowamy do lodówki.

masa1

Jak mawiała moja babcia: Ot i cała mecyja! 😉 Proste, prawda? Jeśli jednak masz jakieś pytania, chętnie służę pomocą.

Spodobał Ci się artykuł? Możesz polubić go na fejsie 🙂
0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *