Róża z masy maślanej – tutorial

Jest wiele sposobów na zrobienie róży z masy maślanej. Moim ulubionym jest wyciskanie płatków na zwyczajnym, drewnianym, lekko ściętym ołówku.

Tym prostym sposobem można wykonać naprawdę dość szybko piękne róże, które z kolei można od razu przenieść na tort lub zamrozić i użyć w innym terminie.

Będziesz potrzebować tylko masy maślanej zamkniętej w worku cukierniczym z dużą tylką w kształcie płatka, ołówka i nożyczek.

 

W filmiku poniżej pokazuję jak taką różę wykonać. Nie zrażaj się jeśli nie uda Ci się za pierwszym razem. Jeśli masa zacznie się zsuwać z ołówka, będzie to oznaczać, że albo trzeba ściąć więcej śliskiej farby z ołówka, albo lekko schłodzić masę. 

Zaczynając pracę zwróć uwagę, by węższy brzeg tylki skierowany był ku górze. Wyciskając kolejne płatki, dociskaj je lekko do poprzednich. Dzięki temu skleją się i róża zachowa swój kształt.

Równie łatwe, jak wyciskanie płatków, jest ściągnięcie róży. Wystarczy przytrzymać ją od spodu nożyczkami i lekko wykręcić ołówek. Odkładając kwiat na deskę czy tort, zaciskamy nożyczki i wysuwamy je spod masy.

Gotowe róże układamy na torcie i ozdabiamy maślanymi listkami.  🙂

Torcik z różami

 

 

Spodobał Ci się artykuł? Możesz polubić go na fejsie 🙂
0

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *